Gemeente Wageningen
In 2011 heb ik samen met een afstudeerder, genaamd Raymond Waninge, voor de opleiding Kunst en Techniek (BSc.) aan de Saxion Hogeschool in Enschede samengewerkt voor zijn afstudeeropdracht. De afstudeeropdracht van Raymond Waninge was voor de gemeente Wageningen.
WAT IS HET DOEL GEWEEST VAN DE ACTIE?
De gemeente kampte met het probleem dat het jaarverslag hoogstens door de gemeenteraad werd gelezen. De vraag van de gemeente was om een campagne te ontwikkelen omtrent het jaarverslag. De campagne had tot doel de inwoners te informeren over de behaalde doelstellingen.

HOE HEBBEN WE HET DOEL GEPROBEERD TE BEREIKEN?
Alle doelstellingen uit het jaarverslag zijn omgezet naar concrete plekken en strategische momenten. Zo is de doelstelling met betrekking tot sport en creatie omgezet naar flesjes water die meegegeven werden aan de sporters.
Een ander voorbeeld van een vertaalde doelstelling is op het gebied van educatie. Hier is de doelstelling omgezet naar een full-size sticker voor op de prullenbakken langs de looproute van school naar de supermarkt. Zodoende werden de scholieren, die vaak hun lunch halen bij de supermarkt en de verpakking vervolgens weggooien in de prullenbak, geïnformeerd over wat de
gemeente precies voor hen had gedaan op het gebied van educatie.
Voor de campagnesite was een film ontworpen waarin drie verschillende levensfases van inwoners te zien waren. Allereerst toonde de film de levensfase van een student aan. Hierna ging de film over naar de levensfase van een jonge moeder. Uiteindelijk eindigde de film met de levensfase van een opa. De verschillende delen van de film toonden duidelijk wat de gemeente had gedaan om het leven mogelijk te maken binnen de stad. Vanuit hier werden de websitebezoekers naar een platform gebracht met de mogelijkheid om foto’s te uploaden om problemen aan te kaarten bij de gemeente. Denk hierbij aan losliggende stoeptegels of defecte lantaarnpalen. Deze foto’s zijn vervolgens in een database geplaatst waarop medewerkers van de gemeente vervolgacties konden ondernemen.
WAT IS MIJN BIJDRAGE GEWEEST?
Mijn taken waren:
· Gesprekken voeren met ambtenaren, inwoners en belangrijke sleutelfiguren van de gemeente om vragen en wensen te achterhalen.
· Het ontwikkelen en presenteren van het campagneconcept aan de gemeenteraad.
· Het zorgdragen van de coördinatie en bewaking van de tijdsplanning van het project (drukwerk, ontwikkeling website/upload platform en de genoemde film).
· Het actief meehelpen met de lancering van de campagne.
WAT IS HET RESULTAAT GEWEEST EN IS DIT HET GEWENSTE RESULTAAT?
Er heeft helaas geen pretest-posttest plaatsgevonden ten opzichte van de bekendheid van inwoners met de behaalde doelstellingen van de gemeente. Dit was achteraf één van de lessen die we hebben moeten leren voor het ontwikkelen van toekomstige stadscampagnes.
Wel hebben we in de periode van de campagne de statistieken geanalyseerd vanuit Google Analytics. Hieruit bleek dat gedurende de periode van de campagne ongeveer 40% meer bezoekers de website bezochten. Het doel was echter om zo’n 55% meer websiteverkeer te genereren.
Uit het uploadplatform hebben we eveneens statistieken geanalyseerd met betrekking tot ingeleverde foto’s. Aan deze foto’s hebben wij zogenoemde ‘tags’ toegevoegd. Zo wisten wij dat bepaalde situaties, zoals de aangehaalde voorbeelden van losliggende stoeptegels en defecte lantaarnpalen, de problemen waren waar de inwoners het meest mee te maken hadden.
Met diepte-interviews hebben wij achteraf bij inwoners informatie gewonnen over de bekendheid van de campagne. Hieruit bleek dat de meeste inwoners in aanraking waren gekomen met de campagne. De campagne werd over het algemeen positief beoordeeld.
De campagne zelf is genomineerd voor de ACT-award (ACT staat voor Academie Creatieve Techniek), en won de prijs voor de categorie ‘Beste Innovatie’.
De contactpersoon, ter referentie, is Raymond Waninge. Dit was zijn afstudeeropdracht.